Samtale etter kreftbehandling

Når man får en kreftdiagnose opplever de fleste at verden raser sammen under dem. Man kan oppleve sjokk og vantro, redsel, sinne og benektelse. Mange har behov for noen å snakke med etter endt kreftbehandling.

Det kan kjennes som en emosjonell berg- og dalbane hvor man svinger mellom å tenke at det skal gå bra og at man skal kjempe for livet, til at man tenker at tilværelsen ser mørk ut og frykten for den ukjente reisen man skal ut i tar overhånd. Underveis i behandlingen vil man naturligvis også kjenne mange nye, og gjerne voldsomme, følelser.

Man befinner seg i en overveldende situasjon med en ekstrem behandling for både kropp og psyke- og sannsynligvis står man i en av de største krisene man kan oppleve i livet. Noen har nær familie eller venner som er god støtte i denne situasjonen, andre kjenner på at sykdommen og den tøffe behandlingen fører til isolering og ensomhet. 

Samtaleterapi

Det er vanskelig for andre mennesker, selv de som står en nær, å forstå de ulike aspektene og nyansene av det man som kreftpasient må ta stilling til eller utsettes for gjennom behandlingen og ønsket om å overleve. 

På tross av individuelle forskjeller, ulike krefttyper og variasjoner i behandlingsforløp vil mange kreftpasienter derfor ha behov for støtte fra en profesjonell samtaleterapeut for å få hjelp til å sortere og rydde i kaoset av tanker og følelser som kan oppstå i løpet av en behandlingsprosess og/eller i etterkant av det man har vært igjennom. Slik vil man kunne forebygge langtidsvirkninger som stress, angst, og depresjon.

Målet er å kunne leve videre etter endt kreftbehandling med en god fysisk og mental helse. 

Skrevet av Psykologspesialist og kreftoverlever Celine Gullbekk Riise

Previous
Previous

Flatt bakhode (plagiocefali)

Next
Next

#Sjekkdeg