#Sjekkdeg

Celleprøve og livmorhalskreft

Livmorhalsprøven er en celleprøve som tas fra livmorhalsen og analyseres for celleforandringer. Livmorhalsprøven kan avdekke moderate til alvorlige celleforandringer. Ved å avdekke celleforandringene kan man behandle tilstanden før celleforandringene utvikler seg videre til livmorhalskreft.

Symptomer på livmorhalskreft

Har du symptomer på livmorhalskreft bør du kontakte gynekolog og få en undersøkelse for å utrede årsaken til forandringene. Det kan være helt normale årsaker til dine problemer, men det kan også være noe gynekologen ønsker å utrede videre.

Hvilke forandringer du skal være oppmerksom på:  

  • Blødning fra skjeden etter samleie/fysisk aktivitet

  • Utflod som er blodig/lukter vondt

  • Forandringer og uregelmessigheter i menstruasjonssyklus

  • Smerter i underlivet, mage/korsrygg

  • For deg som er kommet i overgangsalderen: alle blødninger

 Kilde: Kreftforeningen

Endringer i Livmorhalsprogrammet

Fram til 1 juli 2023 var anbefalingen å ta en celleprøve hvert tredje år for kvinner mellom 25-33 år. Nå tilbys en HPV-test til alle i programmet, slik at man kan gå over til å teste seg hvert 5 år om HPV- viruset ikke påvises. Det er i hovedsak HPV-viruset (humant papilloma virus) som forårsaker livmorhalskreft. 99% av tilfellene av livmorhalskreft skyldes HPV-viruset.

Så mange som 70-80% av norske kvinner vil på et eller annet tidspunkt være smittet av HPV-viruset. Det tar normalt 10-15 år før HPV-viruset utvikler seg til kreft. Det er bare i et fåtall av tilfellene at HPV-viruset gir celleforandringer som videre utvikler seg til kreft. Noen forstadier kan forsvinne av seg selv. Hos kvinnene med alvorlige forstadier er risiko for å utvikle kreft 30%.

I barnevaksinasjonsprogrammet tilbys det nå HPV-vaksine både til jenter og gutter (2018). HPV-vaksinen beskytter mot de mest aggressive HPV-typene som kan forårsake livmorhalskreft. Screening må fortsatt gjennomføres jevnlig da noen tilfeller av kreft fra andre HPV-virus fortsatt kan forekomme.

Hvordan gjennomføres en celleprøve fra livmorhalsen?

Å ta en celleprøve tar normalt ikke lang tid og skal heller ikke gjøre vondt. Du kan få utført en underlivsundersøkelse hos fastlegen din eller få henvisning til gynekolog. Prøven gjøres med en liten børste som fanger opp overflateceller fra livmorhalsen. Du vil få svar når prøven er ferdig analysert, og du vil få oppfølging som basert på resultat av prøven. Prøvesvaret foreligget rundt 2 uker etter, men kan også ta opptil 8 uker.

Om du har blødning på tidspunktet testen tas kan prøven være vanskelig å tolke. Har du symptomer på livmorhalskreft skal du til en gynekologisk utredning. En celleprøve brukes bare til å se forandringer og behandle de før du får symptomer.

Vi har også skrevet om gynekologens tips ved frykt for celleprøve. Ønsker du å ta en gynekologisk undersøkelse og en celleprøve kan du gjøre det hos våre gynekologer Marie eller Wolfgang.

Forberedelser før celleprøven

  • Bestill celleprøven til en dag da du ikke har menstruasjon

  • Velg de klærne du er komfortabel i, kjole eller skjørt er lett å dra opp/ta på igjen før og etter prøven

De siste 2 dagene før prøven:

  • Unngå samleie

  • Unngå å bruke tampong

  • Unngå bruk av vaginale medisiner, kremer eller geléer

Det er normalt å blø litt etter å ha tatt en celleprøve fra livmorhalsen.

Hvor sikker er celleprøven?

Den siste tiden har det vært nyhetsoppslag som setter spørsmålstegn til hvor sikre vi kan være på at celleprøven ikke blir feiltolket, da flere unge kvinner har opplevd å utvikle livmorhalskreft etter å ha fulgt screeningprogrammet og fått svar om at celleprøven de tok var negativ. Konklusjonen fra kreftregisteret er at å følge screeningprogrammet er ingen garanti mot ikke å få kreft. Screeningprogrammet kan virke som en falsk trygghet om du ikke selv er oppmerksom på symptomene på livmorhalskreft.

Det er viktig å påpeke at regelmessige celleprøver er med på å forhindre at mange kvinner unngår å utvikle livmorhalskreft, og at screeningprogrammet sammen med vaksinasjon mot HPV-virus er i dag det beste verktøyet vi har mot livmorhalskreft.

#Sjekkdeg

Kampanjen #Sjekkdeg varer i hele januar og har som mål å rette søkelyset på livmorhalsprøve for å motvirke livmorhalskreft. #Sjekkdeg ble startet i 2015 av Det Nye, Kreftregisteret og Kreftforeningen sammen med journalisten Thea Steen, som døde av livmorhalskreft bare 26 år gammel.

Om du er berørt av kreft eller kjenner noen som er det, kan du ringe til Kreftforeningens rådgivningstjeneste. De har rådgivere som kan svare deg på de spørsmålene du skulle ha om kreft.

Åpenhet og kunnskap om livmorhalskreft, forebygging og symptomer kan redde liv. Det skal ikke være tabu å ta symptomer på livmorhalskreft på alvor. Ta vare på deg selv og pass på de rundt deg - din kunnskap kan være med på å redde liv.

Ønsker du å lese mer?

Hos Kreftforeningen kan du prate med rådgivere som kan svare deg på spørsmål om kreft. Der kan du lese om historien til Thea Steen og hvordan #sjekkdeg kampanjen startet.

Skrevet av sykepleier Amalie ved Asker Kvinnehelse

Previous
Previous

Samtale etter kreftbehandling

Next
Next

Hva skjer i kroppen til en gravid?