Gynekologens tips ved celleprøve

Mange kvinner kan utsette det å ta celleprøve av mange ulike grunner. Noen fordi de er redd for at det skal gjøre vondt. Enten på grunn av tidligere dårlig opplevelse eller fordi de har en smertetilstand i underlivet.

Hvorfor ta celleprøve?

Celleprøve eller livmorhalsprøve er viktig å ta for å oppdage celleforandringer, slik at de kan oppdages og behandles og dermed redusere risikoen for livmorhalskreft. Kvinner mellom 25 og 69 år blir oppfordret til å ta celleprøve jevnlig, selv uten symptomer. Har du symptomer fra underlivet, som for eksempel blødninger, må du få en undersøkelse hos lege/gynekolog.

Vulvodyni og celleprøve

Kvinner som har vulvodyni, vaginisme, endometriose eller andre smertetilstander i vulva og vagina området kan kvie seg for å ta celleprøve da de kan være redde for smerten. Noen har hatt en vond opplevelse med celleprøvetaking tidligere. Dette gjør at mange utsetter å ta celleprøve i åresvis, og kanskje ikke tar det i det hele tatt.

Det finnes to ulike typer børster å ta celleprøve med

Celleprøven tas med en nokså myk, liten børste som samler opp celler fra overflaten på livmorhalsen. Det mange kanskje ikke vet er at det finnes to børster. Den ene er litt mildere og brukes for å ta celleprøve på gravide med. Denne kan også brukes til å ta celleprøve med på de med smerter eller angst rundt undersøkelsen, så spør etter dette.

Prat med legen/jordmoren på forhånd

Du kan få en time først hvor dere sammen legger opp en plan. Fortell om det du er redd for, hva trenger du underveis. Ønsker du at det skal være stille så du får konsentrert deg? Vil du at dere skal prate sammen, at hen forklarer hva de gjør steg for steg? Eller kanskje at de snakker om noe koselig så du får tankene på noe annet. Dere kan også ha på musikk i bakgrunnen.

Pust og klær

Å puste har mange kanskje hørt om, og det hjelper. Tenk litt forberedelse til fødsel om du har gjort det. Lange rolige utpust kan hjelpe. Fokuser på å slappe av i hender og kjeve. Disse områdene henger sammen med underlivet. Strammer du kjeven, strammer du skjeden og omvendt. Det å ha på seg en kjole eller skjørt kan være komfortabelt for mange, da det ikke blir så bart både å gå rundt og når du ligger i stolen.

For noen få vil det ikke gå

Disse tipsene gjelder alle, men noen med vulvodyni eller vaginisme har ikke mulighet til noen gynekologisk undersøkelse. Det er mulig å få gjort dette i narkose, men det er ingen anbefaling.

Kampanje på celleprøve

Gynekolog Wolfgang er kjent for å ta hensyn og være skånsom under undersøkelsene.
Mange utsetter å gå få sjekk. Spesielt etter corona hvor mange utsatte det. Det er viktig å sjekke seg og vi kjører derfor kampanje på undersøkelsen i februar og mars til 990kr. Det er ingen ventelister. Du kan booke time her.

Previous
Previous

Gravid og vondt i nakken?

Next
Next

Trening etter keisersnitt