Bekkensjekken / Etterfødselsjekk

Kroppen er fantastisk! Gjennom et svangerskap har den produsert et eller flere barn og født dette barnet - enten vaginalt eller via keisersnitt. Og selv om vi er helt rå, er dette også en påkjenning for kroppen. Dette er en 6-ukers kontroll (eller senere) som ser på funksjonen til kroppen etter et svangerskap eller fødsel.

Det er vanlig, men ikke normalt

Etter et langt svangerskap og fødsel så har kroppen vært gjennom store endringer. Både hormonelle og strukturelle endringer i forbindelse med svangerskapet og et fysisk traume til kroppen under fødsel. Bekkenbunnen jobber hardt, både under den ekstra vekten og hormonene i svangerskapet. Under en vagnial fødsel strekkes bekkenbunnen opp mot 340% - hvilket er helt utrolig! Ingen andre muskler kan det for så å gå tilbake til tilnærmet hvordan den var før fødsel. Den trekker seg altså tilbake, men ved 6 uker er den fortsatt kun tilbake 50%. Dette er en av grunnene til at mange venter med å si at man skal sette inn tiltak så tidlig. Samtidig er vi opptatt av at kvinner ikke skal gå unødig lenge med problemer som kan gjøres noe med. Nybakte mødre er aktive og det er viktig å hjelpe de til å ha det bra. Selv om det er vanlig å ha fremfall eller lekkasjer etter fødsel så betyr ikke det at en må bare leve med det, vi har en rekke non-invasive tiltak og tips for å lette symptomer.

1 av 3 kvinner har bekkenbunnsdysfunksjon etter fødsel

Dette vil si fremfall av skjedevegger eller livmorprolaps, urinlekkasjer (og lekkasjer av luft/avføring) og smerter i underlivet. Årsakene kan være flere. Både svak bekkenbunn eller lite kontakt, skader til bekkenbunn og endringer i hormoner kan være med på å forårsake plagene.

Kontroll over bekkenbunnen

For mange kan dette være første gang en får kjennskap til bekkenbunnen og du vet kanskje ikke hva du skal gjøre, og hvordan du aktivt bruker bekkenbunnen. Ca 50% av kvinner trener bekkenbunnen feil. Noen presser ut, noen bruker alt annet enn bekkenbunnen og noen kniper alt de har sammen uten å løfte. For mange så har de ikke noen problemer, men de ønsker å få kontroll over bekkenbunnen og dermed forebygge plager i fremtiden. Det er nemlig ikke alle som opplever plager nå eller har så store plager at de trenger å gjøre noe med det nå. Alle kvinner skal inn i en overgangsalder en eller annen gang og da kan symptomer oppstå eller forverres. Da kan det være greit å vite hva du selv kan gjøre for å ha det bedre.

Vi skulle ønske dette var et tilbud til alle kvinner etter fødsel. Alle kvinner fortjener å få oppfølging etter fødsel.

Etterfødselsjekk inkluderer:

  • Vaginal undersøkelse av bekkenbunnen med tanke på

    • eventuelle nedfall, inkontinens, rifter

    • evnen til å aktivere og slappe av i bekkenbunnen

    • Måle styrken og utholdenheten

    • Reaksjonsevnen ved plutselig høyt trykk

  • Arret ved keisersnitt

  • Eventuelle delte magemuskler

  • Pusten

  • Aktivering av kjerne

  • Aktivering av pust, kjerne og bekkenbunn i samspill

  • Eventuelle andre smerter/plager i kroppen

Vaginal undersøkelse

En undersøkelse av bekkenbunnen starter med en samtale hvor vi kartlegger og får informasjon. Deretter vil vi undersøke med klærne på på benken først, før vi går over til en vaginal undersøkelse. Undersøkelsen kan ligne en standard gynekologisk undersøkelse, men vi bruker ingen instrumenter og den er ikke smertefull. Den blir gjort på flat benk og med håndklær som dekker hoftene. En vaginal undersøkelse er eneste måte å få kartlagt tilstanden og satt korrekt diagnose.

Ved en vaginal undersøkelse av bekkenbunnen undersøker vi blant annet:

  • Om du kan aktivere bekkenbunnen

  • Spenne av i bekkenbunnen

  • Styrken, utholdenheten og reaksjonsevnen i bekkenbunnen

  • Smertetilstander i bekkenbunnen

Undersøkelsen kan utføres under graviditet, men vent til 6 uker etter fødsel. Ved store smerter eller andre situasjoner som kan gjøre undersøkelsen utfordrende vil vi ta det gradvis og heller utsette, eller avbryte om aktuelt. Vi kan også da bruke ultralyd

Ta med to håndklær.

Undersøkelsen utføres av fysioterapeutene Line Wittersø og Mathilde Pilskog eller osteopat Helene Ausland. Har du helseforsikring, ta kontakt med oss på post@askerkvinnehelse.no

“Asker kvinnehelse - for en sykt god opplevelse! Ville anbefale alle å ta 6-ukers kontrollen (etterfødselsjekk) der!”